Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2010

Betesbrist

Av Ann-Britt - 6 augusti 2010 09:46

Läste i senaste Ridsport att magra hästar på bete har ökat stort i år. Vad beror det på? Okunskap från alla nya hästägare, ren slöhet eller vad?

Betet har på de flesta håll varit dåligt. Inget växer i torkan och gräset tar förstås slut. Hästar är utmärkta gräsförstörare dessutom. De river upp hela plantan ibland.

Vi har än så länge inte behövt stödfodra, men det är en tidsfråga innan vi börjar.

I artikeln stod att det är framför allt unghästar och gamla hästar som drabbas. De hade teorin att många gamla hästar som egentligen borde avlivas, men där ägaren inte orkar ta beslutet, får gå på bete. Tyvärr slutar det då med att de får en anmälning på sig och hästen blir tvångsavlivad. Vilket öde, både för häst och ägare. Då är det väl ändå bättre att ta det tunga beslutet själv innan hästen nästan svultit ihjäl.


Många tänker inte heller på att hästar har olika behov. Unghingstar behöver mycket mer mat än vuxna hästar. Det går inte att släppa en blandad flock på lösdrift och tro att det räcker med gräs. Speciellt inte i år.

När vi hade våra tre unghingstar på lösdrift gav vi kraftfoder två gånger om dagen och då var ändå gräset bättre än nu. Aciano krävde mer än de andra två och då måste man anpassa efter individ.

Lösdrift, som sköts, är inte tidsbesparande precis. Det är ett himla pyssel.


Insekter ställer också till det. Hästarna blir oroliga och får ingen ro att äta. Då får man kanske överge tanken med bete dygnet runt. Det är ingen god hästhålling att låta dem gå ute med stora knottsvärmar runt öronen.

I år är första gången på flera år som våra gått ute dygnet om. Vi har nästan alltid fått ta in mammor med föl p g a dåligt väder eller insekter. Fölen måste vila. De slänger sig i halmen så fort de kommer in. Men i år har vi haft en otrolig tur både med väder och inga insekter. Antagligen är det vår svärm med svalor som hjälper oss. Vi har i princip inga flugor och väldigt lite knott. Någon enstaka broms, men de är sällsynta.


Detta är en sommar att njuta av och passa på och vila sig lite. Snart nog kommer vinter och mockning.


  


Gräset är grönare... Här är det Rombo och mamma Dula som tittar längtansfullt på lösdriftens gräs. Men det ser ut som de har ganska mycket i sin egen hage. Detta är ett foto från ifjol. I år är det betydligt glesare gräsmatta.






 
 
Ingen bild

Karin

6 augusti 2010 10:11

När det kommer till utgifter är det märkligt hur många som väljer att blunda. I övrigt intelligenta och välutbildade människor kan helt plötsligt inte räkna ut hur länge en rundbal hö räcker till en häst.

Sedan är det nog inte många som förstår hur mycket det kostar att hålla den där gamla hästen (de köpte billigt) i gott hull.

 
Ann-Britt

Ann-Britt

6 augusti 2010 10:19

Billigt blir ofta dyrt, tyvärr!
Inköpspriset är det lilla när det gäller häst. Håller med dig Karin!

http://www.gustavsborgprebloggplatsen.se

 
Ingen bild

Karin

6 augusti 2010 11:52

Ni har så många spännande projekt på gång att jag inte riktigt hängde med på det där med chokladtillverkaren. Så, med risk för att vara helt ute och cykla, tipsar jag om följande sida :-)

http://minaschokladstudio.blogspot.com/

 
Ann-Britt

Ann-Britt

6 augusti 2010 13:06

Jag ska läsa och begrunda och tackar för tipset.

http://www.gustavsborgprebloggplatsen.se

 
Ingegerd

Ingegerd

6 augusti 2010 22:15

Jag trodde i min okunnighet att hästarna var självförsörjande! Måste gå och kolla hos korna (köttras) här ute i hagarna om de får något extra tillskott. Men det är väl troligt, de ska ju ätas upp!

http://vitplister.blogg.se/?tmp=06215728

 
Nina

Nina

7 augusti 2010 09:22

Han är bara för söt lilla Rombo. Kommer han bli till salu?

http://www.dorado.bloggagratis.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

7 augusti 2010 11:02

Nina, Rombo är redan såld till Spanien. Han flyttade i början av maj.
Ingegerd, Ja ibland är det en fördel att vara kött åt människor. Då får man mat så länge man lever.

http://www.gustavsborgprebloggplatsen.se

 
Ylle

Ylle

7 augusti 2010 13:47

Du är ju klok som en bok! eTT SÅNT BRA INLÄGG! Tyvärr är det alltför många som inte inser när hästarna behöver tillskott, jag ser själv åtskilliga exempel på det.. sen är ju den här anorexiatrenden i hästvärlden också av ondo, hästarna ska vara smala som spjälstaket.. trist!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Marie Nicander

Marie Nicander

7 augusti 2010 15:25

Du har så mycket rätt i din blogg o dag!! Jag vet hur bekymmersamt det kan vara med en 32åring som ska ha mycket och 2 som blir feta av att titta på mat. Men vi löser det genom att stänga in dem ett par timmar per dag, då den gamla får fullt med mat och de andra får vila. Men här har varit blinningar och bromsar utan dess like denna sommar!! Kram

http://www.dalangensdjurhalsa.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

7 augusti 2010 16:32

Hej Marie och välkommen till bloggen! Ja, vi är evigt tacksamma över att slippa de där hemska flygfäna.
Visst är det ett pyssel med olika krav på mat. Men det går att lösa om man vill, som du berättar.

http://www.gustavsborgprebloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards