Gustavsborg PRE

Senaste inläggen

Av Ann-Britt - 21 september 2013 14:50

Så blev det till slut gjort! Den spanska delegaten åkte till Finland för att avesvärdera Corredor. De har väntat i två år, men nu är det klart. Och bra gick det.


Kerstin ringde och berättade att Corredor hade skött sig fint och fått med beröm godkänt av veterinären. Hon gladde oss alldeles extra när vi fick höra att han berömde stamtavlan väldigt mycket. "Det är sällan man hittar hästar av den här klassen utanför Spanien" var hans kommentar när han tittade på Ninfas stam. Vi är ju smärtsamt medvetna om vad vi fick betala för henne, men vi vet ju att hon var värd priset :-)


Ninfa har gång på gång bevisat sin klass som avelssto och nu ska det bli spännande att följa hennes barnbarn. Hanna fick en hingst u Alissa G och e Indio G. Två G-hästar för första gången. Corredor fick ett fint stoföl med en finnhäst i somras och hon är mycket söt.


Här en bild av Kerstin o Corredor från avelsvärderingen.


 


Fler bilder finns på Jennys blogg (fotografen).

http://jennysulkakoski.blogspot.fi/2013/09/corredor.html


Ingrid och jag jobbade med Azora och Estela igår. Azora har varit lite motvillig deltagare och vi tror att hon sträckt sig eller hittat på annat bus i hagen. Vi har därför jobbat henne utan ryttare och bara gjort uppmjukande övningar de senaste gångerna. Igår var hon OK och fick därför upp Ingrid på ryggen igen.


Jag tog Estela i kapson för första gången på länge. Hon är en otroligt rörlig dam och det ser så mjukt och fint ut för dem som tittar på. Men jag som för henne vid hand känner att hon ogärna släpper kontrollen. Hon ställer, böjer och går så fint, men nacken är inte avspänd.


Lurigt, men det är bara att jobba på. Hon är ett av våra två (Aguila och Estela) lätt överintelligenta ston som inte gärna släpper över ansvaret till andra. "Tänk om något händer och inte lilla jag har koll matte".

Nu ska jag få henne att inse att jag är ungefär lika clever som hon. Att det är OK att jag för medan hon bara slappnar av.


Utan avslappning ingen ärlig formgivning. Vi jobbar ALDRIG med inspänning av något slag. Prova själv att spänna in hakan och sedan springa eller gå framåt. Ingen lätt match. Jag är av den bestämda åsikten att man inte kan spänna in bakbenen och få ett ärligt undertramp. Det skapar spänningar någonstans i kroppen.


Alltså är jag motståndare till gramant, Pessoa, snoddar och alla andra påfund. Sorry, men ni kan inte få mig att ändra åsikt på den punkten. Om någon nu skulle vilja...




Av Ann-Britt - 19 september 2013 19:37

Vi har inte släppt ihop Tuss och Putte igen, men snart nog kan vi göra ett nytt försök (tror vi). De börjar bli lite nyfikna och kollar in varandra under dörrarna. Tuss får 10 cm tjock svans när hon ser huliganen, fräser och morrar. Nu anser hon också att det här är hennes hus.


Tuss är en helt ljuvlig katt. Hon har verkligen bott in sig, är makalöst kelig och så snäll. Vi märker att hon har haft ett bra hem tidigare för det finns ingen misstänksamhet mot oss människor alls. Hon har slutat gömma sig och hälsar frejdigt även på gästande människor.


Utevistelse är mycket spännande men hon går inte längre bort än att hon har koll på var jag är och att hon ser köksdörren.


Tack och lov att vi har stort hus. De har stor plats att röra sig på de små liven. Under dagen är Putte ute och då regerar Tuss hela huset (och oss). På natten får hon hålla till godo med halva nedanvåningen och Putte får rå om oss.


De är så lika varandra och snart nog gör vi väl fel när vi slussar. Tror att vi stängt om Tuss och släpper in Putte osv. Ett pyssel, men det är hon värd den lilla fina kattfröken.



 

Av Ann-Britt - 15 september 2013 15:23

Fem glada kvinnor samlades i ett uterum på en koloniträdgård i Åstorp och syrade grönsaker idag. Jag var en av de fem.


Kom hem med fyra 1,5 liters burkar fyllda med godsaker. Det blev vitkål/morot, vitkål/rödbeta, hopkok av allt möjligt och en med hela grönsaker. Spännande! Jag syrade en hel del när vi bodde i Stockholm. Hade en god vän som var fena på detta ämne och det blev så gott. Och nyttigt är det ju dessutom.


Mitt resultat med hela bitar då var katastrofalt, men det är bara på det igen. Gjorde en burk idag som prov. Fast jag har en del mindre burkar hemma och en ryslig massa tomater som nog inte mognar och bönor som jag glömmer äta. Det får bli några burkar till med hela minsann.


Vårt samlade resultat. De där perforerade bitarna är himla läckra. Måste ut och försöka hitta en sådan mandolin/rivjärn. Det var en tysk uppfinning som var med i köket nu. Det borde väl finnas även här i en välsorterad köksredskapsaffär?


   


#mjölksyrning #grönsaker #mat






Av Ann-Britt - 14 september 2013 11:51

Ibland är det lätt som en plätt, som med Azora. Ingrid har suttit på henne 4-5 gånger medan jag har varit longör. Vi började dagens pass med markarbete, först Ingrid på marken och sedan jag som longör med Ingrid på ryggen. Därefter beslutade vi oss för att ge Azora förtroendet att gå utan longör några varv. Ingrid har befäst signaler från marken som t ex svänga, stoppa, halvhalter osv. (Lite enkelt och slarvigt förklarat)


Vi är mycket nöjda med resultatet. Tanken är att Azora ska vara ridhäst till Hannas novemberkurs och det kommer helt säkert att fungera :-)


Jag jobbade med Estela. Hon fick tömkörningsgjorden på och jag hade tänkt mig lite vid hand och tömkörning, men kom snart på att det var "De sju lekarna" jag borde börja med. Skynda långsamt och befästa allt noggrannt var det ja! Estela är otroligt kvick i tanken och har rörelserna i sig redan och det är lätt att få för bråttom. Idag backade jag tillbaka till lek 1 och 2. OK, där är vi och där fortsätter jag ifrån nästa gång.


Ingen prestige får infinna sig! Det är så vansinnigt lätt att drabbas av hybris med de snabblärda spanska prinsessorna.



       
#ridkonst #PRE #inridning #longör #sadel 

Av Ann-Britt - 12 september 2013 11:12

Kära nån vilken klätterapa vi fått i huset. Med god aptit på livet tar sig Tuss an alla sorters skåp och trappräcken. Kenneth hade ont i hjärtat efter hennes senaste eskapad.


Då fick hon för sig att kolla om "balustraden" i vardagsrummet på andra våningen var kul att titta ner ifrån. Hon satsar och hoppar upp på det blankmålade, hala trappräcket och där spankulerar hon omkring, vänder elegant och spankulerar tillbaka innan hon hoppar ner igen. Detta sker alltså 4,5 meter upp ovanför golvet nedanför. Kenneth satt blickstilla i sin stol och vågade knappt andas.


Nu har vi arrangerat två flyttlådor, fyllda med tunga böcker, som trappa upp till hennes älskade garderob. Hon envisas att ligga där och spana ner så det är lika så gott att hon får något som förenklar nedstigningen. Vilken energi!


     



Av Ann-Britt - 11 september 2013 09:29

Sex hinkar frukt blev till must igår. Dottern och jag försökte oss på detta experiment. Vi har aldrig gjort det förut och nu hoppas vi att det fungerar och att vi slipper exploderande burkar i skafferiet.


Päronmust kom Alexandra på och det hade varit kalas om det gick bra. Päron är ju tämligen hopplös frukt. Det faller drivor av dem i vår trädgård och det är svårt att ta hand om alla. Ingefärspäron är gott, men i måttliga mängder. De minsta är som valnötter i storlek, dock väldigt söta och saftiga. Helt värdelösa till efterrätt på grund av sin minimala storlek, men de passade perfekt i musten för att höja smaken på de större och inte så smakrika frukterna.


Vi köpte råsaftcentrifug på MAXI. De har ett bra erbjudande med 800:- rabatt! Annars ska det till en väldig massa saft för att det ska löna sig med maskinen.


Receptet vi skapade var enkelt:


Ta bort stjälken, den blev för häftig för den stackars centrifugen.

Kör frukten i maskinen

Skumma bort det, lite utseendemässigt äckliga, skumskiktet som ligger ovanpå juicen

Pastörisera i flaskor/burkar i ugnen till 79 gr så jästsvamparna dör

Klart!


Nu ska det stå ett tag och förhoppningsvis klarnar musten. Den ser lite mystisk ut för tillfället med skumskiktet. Vi filtrerade inte den, men det ska vi prova nästa gång. Det får bli lite trial and error i början. Har vi tur utan error :-)

Skummet har blivit lite mindre tjockt till idag. Kanske att det klarnar ännu mer efter någon månad.


Ekologisk, garanterat perfekt frukt utan mask och annat konstigt, borde kosta en hel del i färdigt mustskick. Vacker färg har den dessutom. Kanske vår centrifuginvestering kan bli ett bra drag. Vår egen arbetsinsats får vi förstås inte räkna in. Då är det bra mycket billigare att köpa färdigt i en dyr juicebar ;-)


Före


 


Efter


 



Av Ann-Britt - 10 september 2013 10:02

Bailarino har sovit skönhetssömnen passad av storebror.


       

Dags att stiga upp coh ta sig an dagen.



#häst #PRE #Bailarino #Gustavsborg

Av Ann-Britt - 10 september 2013 09:52

Det är lite skillnad på en påhittig ettåring och en mer stabil och soffliggande nioåring. Tuss undersöker tvättrummet, där hon känner sig mest trygg efter Puttes påhopp, och jag hittade henne i färd med att försöka komma upp i ventilationstrumman. Hu, fram med locket, som bara legat där på torkskåpet till ingen nytta tidigare, och i med det raskt och så hopps jag hon glömmer det spännande äventyret och inte petar loss locket.


Nästa eskapad var upp på garderoben och där är numera dammat och fint, efter 10 år i full frid från städning. Tuss är ännu mer grå, men rätt nöjd.


Hon försöker nu klura ut hur hon ska kunna hoppa från den ena garderoben till den andra. 2,5 meter fritt fall... Hoppas hon ger upp den idén. Utrymmet mellan garderob och tak är ganska litet, vilket bidrar till dålig satstagning.


Putte var stressad igår. Han vimsade ut och in femtioelva gånger och visste inte vad han ville. Feliway kopplades in i vårt sovrum, eftersom han brukar ligga mycket hos oss på natten. Nu har jag flyttat mojängen till gästrummet, där han snusar sött i soffan vaggad av feromonernas dimmor.


Bildstudie av lilla busan.


         


#katt #Feliway




Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards